Jó embereket kerestünk. Megtaláltuk őket!

Összesen 508, ebből 380 érvényes jelölés és mintegy 38 ezer szavazat érkezett a Médiaunió Alapítvány „Jó embert keresünk" felhívására a www.joembertkeresunk.hu honlapon keresztül. Bár úgy gondoljuk, valamennyi jelölt az ügy „nyertese", a szakmai zsűri hat „hétköznapi hőst" választott közülük.

A Médiaunió Alapítvány idei „Jó embert keresünk" társadalmi célú kampányában olyan hétköznapi embereket keresett, akiket az ország nyilvánossága nem ismer, ám akiknek társadalmi és közösségi szerepvállalása példaértékű, életszemlélete, önzetlen és kitartó segítségnyújtása, tenni akarása tanulságos lehet mindenki számára.

A 380 érvényes jelölés között sok elismerésre méltó, kiváló jelölt szerepelt. A jelöltek többnyire egy-egy társadalmi ügyet is képviselnek, amelynek megoldása érdekében tesznek nem mindennapi erőfeszítéseket. A zsűri az 50 pályázatra szűkített első körös lista után több szempontot mérlegelve hozta meg döntését. A hat „Jó ember" kiválasztásának kritériumait úgy határozta meg, hogy a jelöltek különböző ügyeket képviseljenek, és olyanok legyenek, akiknek tettei túlmutatnak a hivatásukon.

A zsűri tagjai között a médiát Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztő-lapigazgatója képviselte, a civil szféra oldaláról Gerencsér Balázs, a NIOK alapítvány vezetője, míg a kampány fő támogatójától Rózsa Iván, a Magyar Telekom vállalati kommunikációs igazgatója vett részt a kiválasztásban.

Mindhárman hangsúlyozták, hogy a pályázatok szinte mindegyike fantasztikus emberekre hívta fel a figyelmet, örömmel ismerték meg történeteiket. Jó volt látni, hogy ennyi embert megmozgatott a pályázat – jegyezte meg Gerencsér Balázs. Borókai Gábor szerint a kampány ismét bizonyította, hogy jó ügyekért szívesen fáradozik a társadalom, és biztos benne, a határon innen és túl is vannak még rejtett kincseink. Biztatással és elismeréssel kell jutalmazni a kampány jelöltjeit, hiszen mindnyájan nagyszerű emberek, tetteikkel a környezetükben már bizonyítottak - hangsúlyozta Rózsa Iván.

 

A zsűri a hat kiválasztott hétköznapi hős közé választotta a következőket.

Szekeres Erzsébet életét egy olyan országos program megalapítására fordította, mely sérült emberek munkalehetőséghez és lakáshoz jutásával foglalkozik. Mára az általa vezetett Kht. országszerte 16 helyen mintegy 570 szellemi és fizikai fogyatékkal élő embernek biztosít munkát.

Kontha Benőné Piroska a Hospice mozgalom elkötelezett híve. 2006 januárjától a ráckevei kistérség 10 településén indította el az otthoni Hospice szolgáltatást, mely mára 14 település, 120 ezer ember ellátását végzi. Adománygyűjtéseket, jótékonysági rendezvényeket szervez, házát Hospice otthonnak ajánlotta fel, hogy a mélyszegénységben élő daganatos betegek emberhez méltó környezetben tölthessék utolsó napjaikat.

Kovácsné dr. Nagy Emese a borsodi Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola elismert vezetője, iskolájával és pedagógus közösségével élenjáró a hátrányos helyzetűek, különösen a roma tanulók oktatásában. Az iskolaigazgató asszony szellemi vezetésével megvalósult a „hejőkeresztúri modell", egy olyan hatékony oktatási, nevelési felzárkóztatási program, melyet a tudásban heterogén tanulói csoportok számára dolgoztak ki. A játékra épülő tanítási módszert, mely a gyerekek szocializációját segíti, ma már 11 iskola alkalmazza sikeresen.

Lakatos Balogh Sándor életét a segíteni akarás hatja át. A 17 évesen megtért, 3 gyerekes cigány származású fiatalember a Magvető Misszió Hajdúhadháza létrehozásával - szerény életkörülményei ellenére - kezdte el az önkéntes munkát. Csellengő cigány fiataloknak ad hitet, idős embereknek segít a ház körüli munkákban, gyógyszerek beszerzésében, szegény sorsú roma gyerekeket lát el ruha, és élelmiszer adománnyal.

Dr. Dobos László, bár 13 éve nyugdíjas, aktívan tölti életét. Munkaszeretete, tenni akarása töretlen. Jelenleg a Harmadik Kor Egyeteme elnökeként az idősek mindennapjait próbálja tartalmasabbá tenni konferenciákkal, pályázatírással, önkéntes akciókkal, közel 4000 fő számára szervezett már 40 rendezvényt. Korábban gyógytornászként a paralízises gyerekeknek, gyógypedagógusként a fogyatékos embereknek, drog-prevenciós ügyekben fiataloknak segített, jogászként az elesettek és szegények ügyeit képviselte, a miskolci Gyermekváros igazgatójaként 30 éven keresztül több mint ötezer állami gondozott nevelésére fordított figyelmet.

Bácskai Márta a „Gondolkodj egészségesen" óvodásoknak szóló programmal keltette fel a zsűri figyelmét. Az alapítvány 7 témakör mentén kidolgozott komplex programjának középpontjában az óvodások testi-lelki-szellemi egészségének fejlesztése áll. Rendezvényeik, képzéseik, hosszú távú minták kialakítását célzó prevenciós módszereik, táboraik az óvodák egészségnevelő munkáját támogatják.

 

A 2013-as „Jó embert keresünk – Keressük Magyarország példaképeit" kampány megvalósításában a Médiaunió Alapítvány fő támogatója a Magyar Telekom. A zsűri által kiválasztott életutakról a nagyközönség a program honlapján (www.joembertkeresunk.hu) és Facebook oldalán tájékozódhat, történeteiket az októberben induló reklámkampányból: óriásplakátokról, újsághirdetésekből és a televíziókban októberben futó 30 másodperces reklámfilmekből ismerheti meg.

 

A filmek bemutatják Magyarország néhány csodálatos, példaértékű munkát végző emberét, és rávilágítanak arra, hogy mindenki tehet valamit a saját környezetében élők érdekében.

 

További információ:

Nyilas Judit

pr-munkatárs

E-mail: nyilas.judit@stscope.hu

Mobil: 06 20 317 9683

--

A Médiaunió Alapítvány 2008-ban azért jött létre, hogy évről évre nyilvánosságot biztosítson valamely fontos társadalmi ügynek. Az alapítványban részt vállaló médiumok önkéntes alapon, ingyenes felületet biztosítanak a kiválasztott téma kommunikációjának. A Médiaunió szervezete a kiválasztott társadalmi fontossággal bíró témát szakemberek és civil szervezetek bevonásával dolgozza fel, és koordinálja a pr-, és reklámügynökségek pro bono végzett munkáját. A Médiaunió Alapítvány éves kampányai sem gazdasági, sem politikai érdekeket nem szolgálnak.

A Magyar Telekom Magyarország legnagyobb távközlési szolgáltatója, amely a telekommunikációs és infokommunikációs (ICT) szolgáltatások teljes skáláját nyújtja, beleértve a vezetékes és mobil telefonos, az adatátviteli és nem hangalapú, valamint az informatikai és rendszerintegrációs szolgáltatásokat. Magyarország vezető infokommunikációs szolgáltatójaként - küldetésével összhangban - elkötelezett a fenntartható fejlődés elve mellett. A 2010 decemberében elindított hello holnap! kezdeményezéssel a vállalat a fenntarthatóság fogalomkörét érthetően, könnyen befogadható módon szeretné a mindennapok részévé tenni, egyben felhívni a figyelmet arra, hogy az élhető jövő mindannyiunk közös felelőssége.

A kampányt munkájával pro bono támogatja:

Berg Média, Carbon Group Communication Kft., Post Edison, Sparks Camera & Lighting Ltd., Strategic Scope Kommunikációs Ügynökség, Éry Balázs zeneszerző, Jobbágy Csaba fotós, Adorjáni Bálint színész (narrátor), Knapp Dávid filmes szakember, Varga Noémi sminkes. A kiválasztott jelöltekkel készült filmjeink rendezői: Kocsis Ágnes, Novák Erik, Salamon András, Spáh Dávid, Szabó Simon, Tímár Péter, operatőreink: Deák Kristóf, Márton Balázs, Miklauzic Márton, Ruskó Sándor, Reich Dániel, Rév Marcell, Tóth Zsolt.